tartuvalgus.ee

TARTU VALGUS TAVA2024

Tartu Light

Arhitektuurse valgustuse ja valguskunsti festival Tartu Light or TAVA2024 on terviklik, rahvusvaheline ja valdkondi ühendav valgusfestival, mille peamiseks eesmärgiks on teadvustada valgustuse ning valguskunsti rolli meie igapäeva elukeskkonnas. Festivali eel- ja põhisündmused kestavad kokku 30 päeva. 

TAVA 2024 põhiprogrammi moodustavad arhitektuurse valgustuse töötoad, väliruumi installatsioonid, kontserdid, perfomaced  ja sisenäitused. Lisaks tehakse koostööd Tartu kultuuriasutuste ja ettevõtetega, kelle tegemisi TAVA kõrvalprogrammist leida võib. 

TAVA kaasab nii linnakodanikke, kultuuriasutusi kui kohalikke ettevõtjaid. Üheskoos muudetakse Tartu Valguse Mekaks, mis kutsuva tulukesena Põhjala pimedamal ajal meelitab kultuurihuvilisi Lõuna-Eestisse.

TAVA2024 valgusinstallatsioone eksponeeriv telg saab alguse Botanical Garden of the University of Tartu and moves along the old town up to Toomemäe, in the ruins of the Cathedral

Ajalugu

TAVA valgusfestival toimub 2024. aastal Eestis neljandat korda. Eelmised korrad olid aastatel 2016, 2018 ja 2021.

Kui 2016 ja 2018 toimunud festivalid olid suunatud eelkõige Eesti ja lähiriikide auditooriumile, siis TAVA2021 oli senisest oluliselt rahvusvahelisem ning hõlmas endas ka rahvusvahelise välisvalgustuse assotsiatsiooni LUCI (Lighting Urban Community International) aastakonverentsi. Festival tõi toona kokku ligi 100 maailma valguskunsti ja arhitektuurse valgustuse valdkonna spetsialisti riikidest nagu näiteks Hiina, Lõuna-Korea, Mehhiko, Suurbritannia, Holland, Šveits, Norra, Prantsusmaa.

2024 aastasse oleme jõudnud peale mitmeid majanduslike ja sotsiaalseid raputusi – COVID, Venemaa sissetung Ukrainasse, kriisid Lähis-Idas jne.
Läbi raskete aegade laskem VALGUSEL näitata teed!

Ambitsioon

TAVA ambitsiooniks on olla lähipiirkonna kaasaegse kunsti- ja arhitektuurimaastiku valgusalane suursündmus, eesmärgiga arendada ühiskonna valgusteadlikkust valgusreostuse vältimisel ja luua soodne pinnas kvaliteetse valgustusdisaini ja valguskunsti arengule Eestis, seeläbi laiemalt ka kogu maailmas.

Check out the highlights of TAVA

Scroll to Top

Liitu meie uudiskirjaga

Sisesta E-mail*
Vali, milliseid uudiskirju soovid meilt saada*